Anbefalinger,  Holland,  Oplevelser

En tur i ARTIS Zoo med kørestol – Amsterdam

Hvis du som jeg er kørestolsbruger, så ved du om nogen at det kan være frustrerende ikke altid at vide, hvordan adgangsforholdene er ved forskellige attraktioner. Sådan har jeg det i hvert fald selv, og det vil jeg gerne være med til at ændre på. Jeg har derfor valgt at lave en række indlæg netop omhandlende adgangsforhold. Dette indlæg kommer til at handle om min tur i ARTIS Zoo beliggende midt i Amsterdam. Og nu tænker du sikkert, jamen er Amsterdam overhovedet kørestolsegnet – Og til det kan jeg kun sige JA!

Julie i ARTIS Zoo, Amsterdam november 2022

Som du sikkert ved, så har jeg de sidste par år været en del i Amsterdam som led i min behandling for Fibrodysplasia Ossificans Progressiva. Behandlingen kan I læse mere om i sidste uges indlæg: Amsterdam, hvad så nu eller under kategorien Holland.


Historien bag ARTIS Amsterdam Royal Zoo

Parken blev etableret i 1838 under navnet Natura Artis Magistra (naturen er læren af kunst og videnskab) med det formål at promovere viden om naturhistorie. Derfor har parken, som idag kaldes ARTIS Royal Zoo, en bred vifte af områder, herunder dyr og krybdyr, planter, medicin og meget mere.

Dengang i 1838 lå parken et andet sted i byen og havde det første år kun en enkelt papegøje, nogle aber og et kattedyr. Allerede året efter fik de dog mulighed for at adoptere en hel fløj af forskellige dyr, herunder elefanten Jack. Men også flere kattedyr (løver, en panter, en puma og en tiger), is/bjørne, en zebra mf..

Parkens nedgang fra 1939-1945

I begyndelsen af 1900-tallet gik det dog ned ad bakke for parken og 101 år efter dens etablering stod den overfor en konkurs. De fik dog lov til at leje sig ind på jorden og beholdte derfor alle sine dyr. Efter krien vendte det heldigvis for parken og i 1988 (150 år efter etableringen) åbnede de et nyt planetarium.

Sådan er parken idag

I dag er der sket mange ting i parken siden den blev etableret i 1839. De sidste 20 år har stået i renoveringens tegn for at modernisere parken og gøre den til en læringsinstitution. Samtidig gives der mere plads til dyrene, så de får bedre forhold end dem de havde i begyndelsen.

I 2014 åbnede Micropia, som skulle være det eneste af sin slags. Her udstilles der den verden, som vi ikke kan se med det blotte øje. Samtidig blev anlæggene for hhv. jaguar, elefanter samt den rødhovede edderkoppeabe og gibbonaberne færdige.

I 2021 begyndte de at renovere akvariet.

I maj 2022 genåbnede the Groote Museum. Her kommer de med bud på mange af livets store spørgsmål som: Hvorfor eksisterer vi? Hvor kommer vi egentlig fra? Hvilke forskelle er der på mennesket og en gorilla? De prøver at komme ind på forskelle og ligheder mellem forskellige eksistenser på jorden. Da museet åbnede i 1855 var det kun åbent for the zoological society Natura Artis Magistra, som navnet antyder var meningen at studere naturen og dele den nyfundne viden. Dog lukkede museet i 1947 og der gik altså 75 år før det igen åbnede for offentligheden.

Der er samtidig både et anlæg for krybdyr, og et kæmpe område med sommerfugle og planter lidt henad Randers Regnskov, bare udelukkende med sommerfugle.

ARTIS Zoo Amsterdam, sommerfugle
ARTIS Zoo Amsterdam, stork
ARTIS Zoo Amsterdam, sælshow

Min oplevelse i ARTIS

ARTIS Zoo Amsterdam, sommerfugle

Selvom vi havde valgt at besøge parken en kold November dag, var vores oplevelse (mine hjælpere og jeg) rigtig god. Vi nåede desværre ikke at besøge alle de små museer/huse, da vi nåede at blive trætte inden vi nåede hele vejen rundt. Dog nåede vi at besøge både akvariet samt anlæggene med hhv. krybdyr og sommerfugle.

Anlægget med sommerfugle er dog en anelse stejlt (igen lidt som Randers Regnskov) og svært at komme rundt i. Jeg vil derfor til hver en tid anbefale en elektrisk kørestol fremfor en manuel eller rollator. Samtidig skal man være obs på, at der er to indgange, hvor den udefra leder ind til anlæggets trapper Du skal derfor ind i selve akvariet for at komme ind med kørestol.


Områder du IKKE kan tilgå med kørestol

Som kørestolsbruger er der altid nogle områder, som man enten ikke kan tilgå, eller som er svære at se fordi du ikke kan komme helt tæt på. Artis er ingen undtagelse.

Noget af det første der mødte os var leopardens indhegning. For at have et godt udsyn til indhegningen kræver det, at man er god på terræn eller trapper, hvilket i mit tilfælde ikke er muligt. Jeg kunne desværre ikke få et ordentligt kig ind til de ellers flotte kattedyr. Løverne derimod kunne jeg godt få et lille skimt af, men deres bur var relativt lille samtidig med at muren var for høj til at kigge over. Dette er der heldigvis en løsning på, da de var i fuld gang med at bygge et nyt, større og bedre anlæg.

Julie ved Elefant, Zebra og Giraf anlægget


Generelle ting

Parkering

Parkering i Amsterdam er som regel meget indviklet, men heldigvis ligger der en stor parkeringplads tilhørende ARTIS lige ved siden af hovedindgangen. Det gør det nemt både for børnefamilier, gangbesværede og kørestolsbrugere at komme fra bilen til parkens indgang. Dog endte vi med at bruge 200 kr (28€) på parkering, så det er selvfølgelig en udgift man skal overveje før man begiver sig afsted.


Entre og hjælperadgang

Som kørestolsbruger har man ofte et ledsagerkort med ved hånden, hvilket normalt (i hvert fald herhjemme) giver gratis adgang til en hjælper. Jeg er dog lidt i tvivl om, hvorvidt kortet galt eller om jeg fik gratis adgang fordi jeg sidder i kørestol. Men faktum er, at vi sparede en billet som vi i stedet brugte på parkering (Vi gav 25€ pr. billet).

Læs mere om ledsagerkort her.


Toilet forhold

Jeg tjekkede desværre ikke toilet forholdene. Min generelle oplevelse i Holland er dog, at deres toiletter ofte er væg ophængte og uden ryglæn. Det kan derfor godt være mere problematisk end ellers.


Andres erfaringer

Skulle du nu sidde med egne oplevelser fra ARTIS Royal Zoo, som du mener andre kunne have brug for at vide (eks. deres toiletforhold, indgang til museer, adgangsforhold ift. manuel kørestol/gaangbesværet mv. Så er du meget velkommen til at skrive en kommentar under indlægget eller skrive en besked over min kontaktformular. Så sørger jeg for at opdatere indlægget så vi i fællesskab kan hjælpe så mange som muligt.


Nyhedsbrev

Glem ikke at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev. På den måde går du aldrig glip af et indlæg igen!


Relaterede indlæg

  • En tur i ARTIS Zoo med kørestol – Amsterdam
    Jeg har ofte problemer med at finde hoved og hale i, hvilke attraktioner der er kørestolsegnede, så da jeg i November havde mulighed for at besøge ARTIS Royal zoo i Amsterdam tænkte jeg, at jeg ville dele mine oplevelser med andre ligesindede. Det er selvfølgelig også et besøg værd som gående
  • Amsterdam, hvad så nu?
    Det er nu halvandet år siden jeg for første gang satte kurset mod Amsterdam til et helt nyt kapitel i mit liv. Jeg vidste på daværende tidspunkt ikke, hvad der ventede forud, kun at det var et eventyr. Et eventyr som uanset hvad, ville forandre mit liv på den ene eller anden måde. I skrivende stund sidder jeg endnu engang i bilen på vej mod adressen i Holland. Denne gang er ret ambivalent, det er nemlig min 10. og sidste tur – Eller er det?
  • Når turen går til Amsterdam for at finde en kur
    Det første halve år er gået, og jeg er derfor skiftet til den åbne del af forsøget i Holland. Det betyder at jeg nu er sikker på, at jeg får det rigtige medicin. Jeg har derfor valgt at skrive om mine oplevelser og hvordan det foregår når jeg tager afsted.

UniqueJulie er et indblik i min hverdag på godt og ondt. Jeg vil blandt andet give jer et indblik i, hvordan det som kronisk syg er at være fuldtidsstuderende på universitetet, rejser til Holland i forbindelse med sygdommen samt alle andre aspekter i min hverdag. Jeg har en stor interesse inden for det kreative og laver en formidabel god kage hvis du spørger min omgangskreds – Jeg håber I vil følge med!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »
error: Content is protected !!
Hos UniqueJulie benytter vi os af digitale cookies for at tilpasse indhold og annoncer, til at levere funktioner på sociale medier samt til at analysere vores trafik. Vi deler også oplysninger om din brug af vores side med vores sociale medier, reklame- og analysepartnere.   View more
Accept
Decline