Kage, Opskrifter

Nøddemarengs med Lakrids og Brombær

Hvis der er noget jeg elsker, så er det at komme med kage. Hver gang der er en begivenhed, ser jeg mit snit til at gå i køkkenet og afprøve en masse nye (og gamle) teknikker. Denne gang blev det en nøddemarengs med lakrids og brombær.

I min familie og omgangskreds har jeg efterhånden fået indført, at jeg laver en kage ved runde fødselsdage. I weekenden var det min kære far som stod for skud, og han skulle selvfølgelig ikke snydes for en lækker kage. I virkeligheden fyldte han rund sidste år, men det tager vi ikke så tungt.

Nøddemarengs meed lakrids og brombær

En af min fars yndlingsnacks i verden (foruden kage) er lakrids, så hvorfor ikke kombinerer det med en lækker nøddemarengs med ristede hasselnødder, lakrids og brombær? Jeg er vild med resultatet, og det var alle gæsterne også! Så derfor vil jeg gerne dele opskriften med alle jer som følger med.



Tip: Brombær moussen er meget mild i det og lakridscremen er samtidig kraftig i smagen – Ønskes der en mildere lakrids creme kommes, der selvfølgelig bare mindre lakridspulver i cremen og det samme med brombær moussen.

Tip: Læs hele opskriften inden du går i gang med de forskellige delelementer. Det kan være en god ide at vente med lakrids cremen indtil din kage samt brombær mousse er sat på køl


Opskrift på nøddemarengs med lakrids og hindbær

Ingredienser

Nøddemarengs
  • 200 gram hasselnødder
  • 75 gram smør
  • 6 æggehvider
  • 200 gram sukker
Brombær mousse
  • 4 blade husblas
  • 2 tsk vanilie
  • 50 gram sukker
  • 300 gram frosne brombær
  • 3 dl fløde
Lakrids creme
  • 2 blade husblas
  • 140 gram hvid chokolade
  • 4 dl piskefløde
  • 3,5 tsk lakridspulver

Fremgangsmåde

Nøddemarengs bund
  • Tænd din ovn på 170 grader almindelig ovn
  • Smelt din smør i en kasserolle ved svag varme
  • Blend imens dine hasselnødder til groft mel (Du kan sagtens bruge andre nødder – Jeg har brugt ristede hasselnødder fra Lidl)
  • Pisk dine hvider stive til de begynder at danne små toppe – Gerne i en røremaskine
  • Tilsæt herefter sukkeret og pisk ved højeste hastighed i 5 minutter – Der skal gerne komme en stiv og sej marengs ud af det
  • Vend de grofthakkede hasselnødder i marengsmassen med en dejskraber efterfulgt af den nu afkølede (men stadig smeltede) smør
  • Kom bagepapir i bunden af din springform
  • Fordel din dej i springformen og bag den ved 170 grader i ca. 1 time
  • Lad din nøddemarengs køle af i formen inden springformen løsnes – Obs, kagen kan godt finde på at flække lidt i overfladen, så brug gerne en spatel (eller kniv) til at løsne den i kanten inden

Brombær mousse
  • Læg din husblas i blød i koldt vand i ca. 20 minutter
  • Kog din vanilie, sukker og brombær til de er møre – Blend gerne massen med en stavblender, så du undgår spild
  • Pres puréen gennem en sigte – Således undgår du klumper og kerner i moussen
  • Hvis puréen i mellemtiden er blevet kold, varm den da hurtigt op – Dette er vigtigt for at undgå trevler af husblassen
  • Vrid imens din husblas for vand og kom den i massen – Rør til den er helt opløst
  • Pisk din fløde til let skum – Vend herefter 1/4 af den letpiskede fløde sammen med din puré
  • Vend tilsidst puréen sammen med den resterende flødeskum – HUSK at det skal vendes i med en dejskraber – Rører du det i, slår du al’ luften ud
  • Moussen kommes direkte på kagen og så på køl

Lakrids creme
  • Læg din husblas i blød i koldt vand i ca. 20 minutter
  • Hak chokoladen groft og kom den i en skål
  • Varm ca halvdelen af din fløde til lige under kogepunktet sammen med din lakridspulver – Tilsæt herefter husblassen (igen er det vigtigt at fløden er varm, så husblassen får lov til at smelte helt)
  • Pisk den anden halvdel af fløden til let skum og bland herefter de to masser sammen
  • Massen kommes i en sprøjtepose og kommes herefter på køl i 2-3 timer – Den skal gerne være så fast, at du kan sprøjte mønstre med den på toppen af kagen
  • Samling af kagen

Samling af kagen

Første step er at løsne din nøddemarengs fra springformen, hvorefter den placeres midt på dit kagefad. Et smart trick er at lægge dit kagefad på hovedet ovenpå din springform for derefter at vende det hele på hovedet. På den måde undgår du, at din bund knækker i forsøget på at få det over på fadet i et helt stykke.

Samling af kage step 2

Andet step I samlingen af din kage er et lidt undervurderet step som sagtens kan springes over. Jeg synes dog personligt selv, at det er rigtig dejligt at have bagepapir rundt i kanten af din kage. På den måde undgår du alt for meget mousse på dit kagefad.

Tredje step er din kagering. Har du ikke sådan en kan en springform Ø22 også godt bruges. Har du hverken det ene eller andet, så kan Ø20 sagtens bruges – Her får du dog ikke moussen ned langs kanten hele vejen. Du kan i stedet risikerer at den løber ned langs noget af kanten, da kagen godt kan svinde i omkreds.
– Det kan være en rigtig god idé at bruge kageplast langs kanten, da kagen ellers godt kan være svær at få pæn ud af formen

Fjerde step er simpelt. Her fordeler du egentlig bare din brombær mousse langs kanten af din nøddemarengs samt på toppen. Jeg brugte alt min mousse, men synes du der er for meget mousse kan denne sagtens fryses ned enten i en pose eller som moussebomber. Kagen sættes herefter på køl i 2-3 timer


Samling efter køl

Når kagen har været på køl skal den ud af formen – Dette kan godt være lidt tricky hvis man ikke har husket at bruge kageplast (Det glemte jeg nemlig). Når du har løsnet kageringen, skal du huske at fjerne det bagepapir som ligger under kagen.

Når du har befriet kagen, er det tid til at pynte den med lakrids cremen. Det er vigtigt, at cremen har sat sig en smule, ellers har den svært ved at holde formen – Den må dog ikke have sat sig fuldstændig, da du så går ind og ødelægger husblassen.

Kom cremen i en sprøjtepose med tyl og lav dine rosetter på toppen af kagen – Har du ikke mod på dette kan du også sagtens fryse din mousse ned i halvkugle forme og placerer dem på din kage. Se Ditte Julies guide til moussebomber.

– Dine halvkugler skal i fryseren i ca 2 timer før brug. Dog behøves cremen ikke på køl først. Det er igen en god ide at komme cremen i en sprøjtepose, da du så undgår luftbobler i dine halvkugler.


Disse opskrifter er inspireret af diverse kogebøger og har gennem tiden fået ændringer, så de passer til, hvordan jeg bedst kan lide dem og samtidig synes, er optimale at arbejde med. Er lakrids ikke noget for dig, eller ønsker du anden information er du velkommen til at kigge mine andre opskrifter igennem.

Hvis I giver jer i kast med opskriften, er I velkomne til at dele jeres færdige nøddemarengs med lakrids og brombær på instagram ved at tagge mig @julieskageverden eller ved at benytte #julieskageverden
God bagelyst!


Glem ikke at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev, på den måde går du aldrig glip af et indlæg igen!


Relaterede indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *