Sygdom

Når kræften rammer

I nogle perioder kan det være svært at bevare positiviteten. Man har mest af alt bare lyst til at begrave sig i et stort hul og alt omkring en spiller ikke længere nogen rolle. Sådan havde jeg det i sommeren 2017, som om nogen har stået i kræftens tegn. Når en sygdom som kræft kommer så tæt ind på livet, som når den rammer ens nærmeste. Så kan det være svært ikke at begive sig ud i negative tankemønstre. Man tænker kun på den ramte og man glemmer typisk alt andet omkring sig. I stedet starter alle ens katastrofetanker med “hvad nu hvis”, “betyder det så”, “hvad nu med”, “jamen skal han/hun så”.

De fleste personer stopper op og bliver eftertænksomme når man nævnere ordet kræft. De fleste kender en, som er eller har været ramt, og der bliver desværre kun flere og flere. Jeg har efterhånden en dele i familien som har været ramt. De fleste har klaret sig igennem sygdomsforløbet, men desværre ikke alle. Det kan derfor være rigtig hårdt at få nyheden om en kær som er syg. I disse situationer er det derfor også nemt for en at påbegynde bølgen af katastrofetanker.


Et år i kræftens tegn

Sommeren 2017 har været speciel på sin helt egen måde. Efteråret 2016 døde min faster desværre af modermærkekræft, hvilket tog rigtig hårdt på hele familien. Det var anden gang hun blev ramt, og det gik desværre rigtig stærkt.

Kort efter hendes diagnose fik jeg at vide, at min “bedstefar” på modsatte side havde fået konstateret leukæmi. Lægerne mente, at han havde haft det i mange år, men prøvede alligevel at hjælpe ham på bedst mulig vis. Desværre døde han sommeren efter den 9 juli.

Det sluttede dog ikke der, for 4 dage efter hans død, fik min mor konstateret kræft og filmen knækkede. Jeg kunne ikke mere. Det var hårdt nok lige at have mistet to familiemedlemmer. Men at min mor nu også var syg, var slet ikke til at bære. Vi fandt senere frem til, at hun er bærer af BRCA1 genet, hvilket jeg sidenhen også har fået konstateret. (læs mere herom i indlægget en dødsdom eller en hjælpende hånd)


Adspredelse af tankerne

Som nævnt tidligere kan man let blive ramt af en negativ tankestrøm, samtidig med en kæmpe portion håbløshed og undren. Hvorfor skulle lige de 3 rammes af kræft inden for så kort tid? Hvorfor skulle de koste to af dem livet? Spørgsmålene var mange, men svarene få.

Safari toget i Ree Park

Heldigvis kom en god ven mig til undsætning og inviterede mig med i zoo. Jeg glemte alt det negative for en stund og havde en hyggelig dag. På turen kom jeg i tanke om et af hans yndlingscitater: “uden den mørke side, kan du ikke sætte pris på den lyse”.

Der vil altid være mørke perioder i dit liv. Nogle gange kan man slet ikke forestille sig, hvordan eller hvornår man komme gennem dem. Jeg synes citatet passer rigtig godt her, da man skal huske på at de mørke perioder kun er et split sekund af ens liv. Uden disse perioder, er det umuligt at sætte pris på de gode stunder. Uden dem ville de lyse tider ikke være lyse. De ville blot være normale og du ville prissætte dem nær så meget. Selvfølgelig er der perioder, hvor det kræver en større eller mindre arbejdsproces bag.

“uden den mørke side, kan du ikke sætte pris på den lyse”.


Husk at give dig selv lov til at være ked af det

Det er vigtigt at huske på, at give sig selv plads og lov til at være ked af det. Ellers risikerer man at det hele hober sig op og bægeret til sidst flyder over. En måde jeg kommer igennem mine mørke dage på, er ved at skrive dagbog. Det lyder måske lidt kliche. Men faktisk er det en god måde at få ens tanker og følelser ud på, især hvis man ikke har lyst til at fortælle dem til andre – Eller, hvis man bare har brug for at få det ud, uden afbrydelser og uden respons.

Nogle gange kan det også være rart, bare at smide musik i ørene og gå en lang tur og få tænkt tingene igennem. Vigtigst af alt er det, at jeg omgiver mig med folk jeg ved, forstår min situation, og som jeg ved er der, hvis jeg har brug for det. Det er altid nemmere at komme igennem sine svære perioder, hvis man er omgivet af folk der elsker en.

To hjerter
Et fyldt for min mor, da hun fik kræft.
Et tomt for da hun blev rask

Nyhedsbrev

Relaterede indlæg

 • Lær ske teorien og få et indblik i det at være kronisk syg
  Har du altid undret dig over, hvorfor kronisk syge ofte bliver udkørt efter få opgaver. Eller måske modsat, hvorfor du føler dig udmattet efter få opgaver. Så kender du sikkert ikke til ske teorien, som hjælper til at beskrive, hvor al ens energi bliver brugt. FacebookTweetPinEmailPrint
 • Derfor var mit efterskoleophold vigtigt
  For 10 år siden startede jeg sammen med en hel masse andre, et nyt kapitel da jeg startede på efterskole. Jeg havde lige været gennem et længere sygdomsforløb, hvor jeg var gået glip af det meste af undervisningen grundet stærke smerter og sygehus besøg. Året på efterskole blev for mig, et afgørende og vigtigt valg i min skolegang, da jeg bedre kunne tage hensyn til sygdommen – Desværre ramte er nyt udbrud, som desværre endte med at fratage mig muligheden for at gå længere strækninger. I forbindelse med 10-års dagen har jeg skrevet et nyt indlæg (link i bio), hvor jeg fortæller om min oplevelse på godt og ondt. Jeg håber I vil læse med!
 • Vejen imod en praktik plads som kørestolsbruger
  Kender du det, at du lige er startet på et nyt projekt, et nyt arbejder eller måske et nyt studie og du allerede efter kort tid overvældes af følelsen af, at dit valg er det helt rigtige? At det føles som om, du er havnet på den helt rigtige hylde og du bare følere dig tilpas. At du, på trods af udfordringer, bare føler at det er som skabt til dig og dine behov. Og endda uden at gå på kompromis med hverken dig selv, dit helbred eller dit arbejde. FacebookTweetPinEmailPrint
 • FOP Awareness Day
  Den 23. april er det FOP Awareness Day, hvilket betyder at det er 15 år siden en flok skønne forskere i USA fandt den mutation, som ligger til grund for min sygdom, Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP)

UniqueJulie er et indblik i min hverdag på godt og ondt. Jeg vil blandt andet give jer et indblik i, hvordan det som kronisk syg er at være fuldtidsstuderende på universitetet, rejser til Holland i forbindelse med sygdommen samt alle andre aspekter i min hverdag. Jeg har en stor interesse inden for det kreative og laver en formidabel god kage hvis du spørger min omgangskreds – Jeg håber I vil følge med!

One Comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Accept
Translate »
error: Content is protected !!